Route du Soleil 13 augustus 2000 (Bordeaux)

2001-7Boeuf Bourguignonne…dat is voor het Franse gezin ongeveer wat de hutspot voor Nederland is, alleen dan lekkerder. Het is hèt Nationale Franse gerecht, en het is niet alleen heerlijk om te eten, maar vooral heerlijk om te maken en op het vuur te hebben staan. Wat heb je nodig voor Boeuf Bourguignonne: laten we uitgaan van 4 personen, dan heb je een ons doorregen gerookt spek nodig, 4 ons worteltjes, een half pond uien, een half pond champignons, 750 gram rundvlees van de spier, 2 tenen knoflook, een halve liter Bourgognewijn en 2 centiliter cognac. Plus natuurlijk zout en peper.

Daar gaan we: snijd het spek in dunne plakken, snijd de worteltjes fijn en hak de uien. Snijd de champignons in schijfjes, en snijd het rundvlees in de richting van de vezels in vingerdikke plakken.

En nu gaan we stapelen. Leg de helft van de spekplakken in een stoofpan met dikke bodem. Daar overheen de helft van de worteltjes en de uien. Vervolgens de helft van het rundvlees, en bestrooien met zout en peper. Pers daar een teen knoflook over. Daar overheen de rest van de wortels en ui, het rundvlees, peper en zout, het andere teentjes knoflook, bedek dat geheel met de champignons en bovenop de rest van het spek. Schenk de cognac en Bourgogne over het aldus ontstane bouwwerk heen, sluit de pan af, en laat dat geheel 4 à 5 uur op een laag pitje gaar worden. Het zal de hele middag in huis geuren als een typisch Franse keuken…en dan hebben we nog niet eens gegeten. Dat gaan we hier wel doen, want daar komt de ober met de eerste borden. Eet smakelijk!

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *