Route of Saints – Johannes Jozef van het Kruis

Heiligen Februari

Zouden er in de hemel lezingen worden gegeven? Ik denk het niet, want niemand hoeft tenslotte de ander meer ergens van te overtuigen. Maar als ze er aan circus-voorstellingen doen, dan is het zeker de ploeg van de Italiaanse heiligen die de kunstjes vertonen. Elk land krijgt tenslotte de heiligen die het verdient. Onze heiligen zijn als een willekeurige inwoner van Sint-Annaparochie if Sint Michielsgestel: de nuchtere vrome heiligen van het poldermodel. De Italiaanse heiligen daarentegen, geboren en getogen op vulkanische grond, zijn de mirakelse jongens van het spektakel. Ze praten met dieren, zoals Francicscus van Assisi, of ze praten met de stem van God zoals Catharina van Siëna…of ze hebben een compleet repertoire van wonderen, zoals Johannes Jozef van het Kruis. Zo kan Johannes Jozef op twee plaatsen tegelijk zijn, hij kan door de lucht zweven, van gezicht veranderen, elke gewenste buitenlandse taal spreken… Als ze in de hemel Grote Avonden houden, dan weet ik wel wie daar het succesnummer is.

Carlo Calosirto is zijn eigenlijke naam als hij in 1654 in Ischia wordt geboren. Maar het grootste deel van zijn leven zal hij Johannes Jozef heten en in de buurt van Napels wonen. In een streng Franciscaner Klooster leidt hij novieten op, en buiten het klooster is hij maar al te vaak degene die erbij wordt geroepen als er weer eens een politiek conflict is. Napels is in de 17e eeuw namelijk een Italiaanse stad onder Spaans bestuur: de schilderachtige Spaanse wijk met de gietijzeren balkonnetjes is in die tijd gebouwd om er de Spaanse soldaten in te kwartieren. Johannes Jozef weet de partijen vaak te verzoenen, want hij heeft die vreemde hypnotische krachten in zich. Meestal wèrkt hij niet aan een oplossing, maar voorspelt wat die oplossing zijn zal, en het komt, met een beetje bemiddelen van zijn kant, nog altijd uit ook. Als hij in extase raakt lopen de vliegen over zijn ogen, en hij merkt het niet eens. Als hij innig bidt kan het zomaar gebeuren dat hij los komt van de grond.

Niet dat ze daar in Napels erg van in de war zijn geraakt. Want Copertino kan veel hoger vliegen, die extases…dat kunnen alle paters in het Zuiden, en wonderbaarlijke genezingen gebeuren op elke straathoek. Eigenlijk is Johannes Jozef voor de Napolitanen niet meer dan een goeie middenklasser.

Na zijn dood zal Johannes Jozef heilig verklaard worden. Daarvoor zijn minstens twee wonderen nodig. In het Vaticaan lag van Johannes Jozef een hele waslijst. Met de aantekening dat het wel wonderen waren uit de streek waar men erin grossiert…

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *