Route of Saints – Ludger van Friesland

Heiligen Februari

Misschien was het wel omdat het toch buitenlanders waren….maar het is Willibrord en Bonifatius nooit helemaal gelukt om Nederland te bekeren. Zowel de Friezen als de Saksen, met hun eigen Germaanse geloof in Wodan, zagen in iedere christen toch een handlanger van hun aartsvijanden de Franken, die enkele eeuwen eerder onder koning Clovis tot dat christendom waren bekeerd. Er was een derde evangelist nodig om het werk van Willibrord en Bonifatius af te maken.Iemand die géén vreemdeling was: de Fries Ludger.

De opa van Ludger was ooit iets hoogs aan het hof van de Friese koning Radboud. Nadat hij kritiek op de koning had geuit moest hij vluchten en kwam in het Zuiden terecht, waar hij door Franken werd bekeerd tot het christendom. Pas toen Radboud was overleden keerde de familie waaruit Ludger zou worden geboren terug naar Friesland. Een landstreek die toen veel groter was dan nu en tot aan Utrecht reikte. Ludger werd in 742 geboren in Oud-Zuilen. In een vrome familie van stand, waar Willibrord regelmatig op bezoek kwam. Ook ontmoette de jonge Ludger de stokoude Bonifatius, een jaar voor die bij Dokkum zou worden vermoord. Ludger besloot diens werk af te maken. Eerst liet hij in Deventer een kerk bouwen, toen trok hij naar het Noorden, naar Dokkum of all places. Maar hij besefte dat Bonifatius een buitenstaander was geweest, en fouten had gemaakt. Bijvoorbeeld door met een imposante karavaan te reizen en, blind voor het volksgeloof ter plaatse, ijskoud heilige eiken om te kappen. Bonifatius had teveel het arrogante gehad van iemand die het ware geloof bezit. Een Amerikaan die in het kader van een Golfoorlog met tanks de heilige plaatsen van Saoudie-Arabië binnendendert.

Ludger kwam met een handjevol assistenten in grauwe pijen. Het enige wat ze bij zich hadden was een handkar vol geneeskrachtige kruiden. Iedereen zou nieuwsgierig zijn naar die kruiden, en luisteren naar wat hij te zeggen had. Ludger had er succes mee, heel even maar. Want toen sloten de Friezen zich aan bij de Saksen in hun strijd tegen de Franken van Karel Martel. En Ludger moest vluchten. Na een verblijf van twee jaar in een Italiaanse abdij bij Rome kon hij weer terugkeren, toen de Saksische leider Widukind zijn nederlaag erkende door zich te laten dopen. Ludger werd na zijn terugkomst de eerste bisschop van Münster, een bisdom waartoe ook Groningen en de Achterhoek behoorden. De Friezen en Saksen werden met dwang bekeerd, maar Ludger protesteerde daartegen door zich aan hun kant te scharen tegenover de nieuwe heersers en hun eer te verdedigen. Wat zou een geloof voor waarde hebben als het werd afgedwongen?

De Friezen en Saksen zijn bekeerd, maar niet door het Frankische zwaard. Het was de man die onvermoeibaar ziekenhuizen en scholen bouwde waar ze een voorbeeld aan namen. Toen Ludger in 809 overleed werd hij betreurd als een vader van twee volkeren.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *