Route 66 – Lachen!!!

Lachen!!!

Valt er nog wat te lachen in Nederland? Lang geleden besloot ik de proef op de som te nemen: Toon Hermans, Freek de Jonge, Wim Schippers, André van Duin en Seth Gaaikema…zijn zij nou thuis ook zo leuk? En kunnen ze mij vertellen hoe hard je moet werken en hoe serieus je moet zijn om anderen steeds maar weer aan het lachen te kunnen maken? Ik moet eerlijk zeggen: het viel een beetje tegen. Het is dat ik zelf een aangeboren goed humeur heb, want René van Vooren van de Mounties bleek een trieste tobber en André van Duin een chagrijn bij wie er nauwelijks een lachje af kon. “Ik ben een ouwe lul met valse tanden,” merkte Albert Mol droogjes op. En Freek de Jonge constateerde bedroefd: “Ik heb vroeger zoveel gelachen dat ik het de rest van mijn leven rustig aan zal moeten doen.”

Veel van de humoristen is het lachen definitief vergaan. Want het was 25 jaar geleden dat ik op visite ging bij hen. En Toon Hermans, Albert Mol, Alexander Pola en René van Voren, Bram Vermeulen leven niet meer. Vanmorgen wel, voor heel even, als ik bij ze aanbel, met ze praat en zij nog één keer laten horen hoe ze ons aan het lachen maakten.

Valt er nog wat te lachen in Nederland? Het is 25 jaar geleden dat ik op visite ging bij de mannen die ons aan het lachen maken. Ik wilde eens weten hoe het is om humorist te zijn. Om steeds maar weer grappen te moeten verzinnen. Het viel niet mee. Het was Alexander Pola, André van Duin en Freek de Jonge niet in de kouwe kleren gaan zitten. Een serieus gesprek dus over de gulle lach en wat je er allemaal voor moet doen om hem te krijgen.

Als je kind aan huis bent bij André van Duin, lig je dan voortdurend over de bankleuning gekruld van het lachen? Als Seth Gaaikema je vriend is kom je dan gewoon nooit meer bij? Ooit besloot ik al die mensen die ons aan het lachen maken eens op te zoeken thuis. Werd dat lachen, werd dat leuk? Was het een kwestie van schaterend en bulderend van de ene komiek naar de andere rennen? Nog hysterisch nahikkend van Freek bij Toon aanbellen? Niet echt. Humoristen zijn over het algemeen mensen bij wie er thuis geen lachje af kan.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *