Route du Soleil 29 juli 2001 (Garabandal)

coverfront 2001-05

Garabandal is een opvallend rustig dorpje. Om er te komen moet men bij Cosio de hoofdweg af, steil naar boven, langs 194 bochten. Er wonen nog geen 300 mensen. Een arts is er niet in Garabandal en ‘s zondags komt de pastoor van Cosio er de Mis doen. Trouwens, iedere dag begint met een mis, en tegen de avond loopt een vrouw met een bel door het dorp om iedereen te waarschuwen dat het tijd is om met werken te stoppen en naar het kerkje te komen. Dat gaat al zo sinds de Middeleeuwen in Garabandal.

Die rust in dit schilderachtige slapende dorpje zal binnenkort verdwijnen. Althans, volgens Frans Rutten, voormalig topman van Econo-mische Zaken. Hij voorspelt dat er op donderdag 11 april 2002 om half negen ‘s avonds een natuurverschijnsel zal plaatsvinden dat het einde der tijden aankondigt. Een wonder, groter nog dan de ronddraaiende zon van Fatima, die een laatste waarschuwing zal zijn om ons te bekeren. “Amerikaanse journalisten hebben al tickets geboekt voor die datum,” zegt hij, en hij hoopt dat ook veel Nederlanders naar het Spaanse dorpje zullen gaan, want tenslotte zal iedereen die het Wonder aanschouwt, schoongewassen worden van zijn zonden. En zonden zijn er genoeg in de Nederlandse kerk, die in verval is geraakt. De postcampagne van de KRO, vindt Rutten, is daar een sprekend voorbeeld van. Wat dat betreft zijn wij er in ieder geval vroeg bij.

Het gebeurde op de avond van 18 juni 1961. Vier kinderen waren het, wonderlijk genoeg vier meisjes net als in Lourdes, die aan de rand van het dorp speelden: Conchita Gonzalez, Maria Dolores Mazon, Jacinta Gonzalez en Maria-Cruz Gonzalez. Vier meisjes van 12, die plotseling een hard geluid hoorden, als van de donder. Hun beschrijving: “Zij draagt een wit kleed met een blauwe mantel en een kroon van gouden sterren. Haar handen zijn slank. Haar haar, diep bruin, heeft de scheiding in het midden. Haar gezicht is enigszins langwerpig met een fijne neus. Zij heeft een lieftallige mond met enigszins dunne lippen. Zij lijkt een jonge vrouw van ongeveer 18 jaar. Er bestaat geen stem die klinkt als de hare. Geen vrouw is Haar gelijke, in geen enkel opzicht.” Op 2 mei 1962 vertelt een engel aan Conchita dat God een wonder wil verrichten om hen terug te brengen tot het geloof. En twee maanden later zien haar dorpsgenoten hoe ze in extase op straat op haar knieën valt, haar mond opent, haar tong uitsteekt…en even later verschijnt er op de tong een witte hostie. Een zakenman uit Barcelona filmt het tafereel en stuurt de film naar de bisschop van Santander.

Het is dus voorspeld, in meer dan 2000 verschijningen. Over een jaar zal er een wonder gebeuren in het dorpje waar we nu heenrijden, Garabandal. Een waarschuwing uit de hemel. De zieken die op die dag naar Garabandal komen, zullen genezen worden en de zondaars bekeerd. En ja…wie zich niet heeft bekeerd, zal een verschrikkelijke straf wachten. Conchita weet wat de straf is, maar kan het niet zeggen. Alleen…”het is een directe tussenkomst van God wat het verschrikkelijker maakt dan we ons als mensen ooit zouden kunnen voorstellen.”

Van de vier meisjes, inmiddels vrouwen van middelbare leeftijd, zijn er drie getrouwd met Amerikanen en geëmigreerd. Alleen Maria-Cruz woont, inmiddels ook getrouwd, nog in Spanje.

Share This

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *