Route 66 – Eric Clapton

Eric SpecialDe Olympic Studio’s in Londen. Eigenlijk ben ik er om een reportage te maken van een punkband die daar een album aan het afmixen is. In de gang zijn ze aan het tafelvoetballen, met een iets oudere jongeman die mij wenkt. “Kom even meedoen, we komen een man tekort.”

Ik pak een hendel en geef een voorzet. Goal. Ik geef de man tegenover mij een hand. “Hallo,” zegt hij. “Ik ben Eric.”

In 1986 geweest ontmoet ik Eric Clapton nogmaals, ditmaal voor een kort gesprek. Een wonderlijk gesprek, want ik maak in die tijd het radioprogramma Weeshuis van de Hits, met het kleine jongetje Morrison erin. Morrison is een weeskindje en als er dan ook een artiest te gast is in het programma is de eerste vraag die Morrison stelt: “Are you my mommy?” of “Are you my daddy.” Al die artiesten komen natuurlijk niet echt logeren bij het Weeshuis van de Hits. Ik zoek die artiesten op tijdens hun bezoek aan Nederland en stel hen dan de ‘mommy’ of ‘daddy’-vraag. Om de artiest in de juiste afeer te brengen stel ik de vraag altijd met een beetje kinderlijke intonatie. Zangeressen als Diana Ross of Sheena Easton barstten dan meestal in lachen uit, want ja, daar zit dan zo’n volwassen journalist met een pruillip te vragen of jij zijn mammie bent.

Ook Eric Clapton stel ik de vraag. Hij reageert met een lange stilte. Zegt dan: “Ik ben je vader niet, Morrison, maar stop met zoeken. Richt je op de mensen die van je houden – bij hen kan je schuilen.”

Het complete levensverhaal van Eric Clapton, een leven vol verraad,
cocaïne en verdriet. Natuurlijk, Layla is een klassieker, maar het is ook het
liedje waarmee Eric de vrouw van zijn beste vriend George Harrison wegkaapte!
Het Concert voor Bangla Desh was ook een klassieker, maar Eric Clapton stond zo
stijf van de hard drugs dat hij het in zijn geheel niet heeft meegemaakt,
terwijl hij toch op het podium stond.

Share This

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *